Är det värt att sälja på Sellpy? Komplett guide

July 24, 2024
Tips och guider

Är det värt att sälja på Sellpy? Komplett guide

Är det värt att sälja på Sellpy? Denna fråga ställer sig många som funderar på att rensa garderoben eller tjäna lite extra pengar på sina begagnade varor. I en tid där hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi blir allt viktigare, har plattformar som Sellpy vuxit fram som populära alternativ för second hand-försäljning. Men hur fungerar det egentligen, och är det verkligen lönsamt? I denna omfattande guide går vi igenom allt du behöver veta för att avgöra om Sellpy är rätt väg för dig.

Vad är Sellpy och hur fungerar det?

Sellpy är en svensk online-marknadsplats för second hand-varor, med fokus på kläder och accessoarer. Företaget grundades 2014 och har sedan dess vuxit till att bli en av de ledande aktörerna inom digital second hand-handel i Norden. Det som gör Sellpy unikt är deras helhetslösning – de tar hand om hela försäljningsprocessen åt dig.

Här är en översikt över hur det fungerar:

  1. Du beställer en Sellpy-påse eller låda
  2. Du fyller den med dina varor och skickar in den
  3. Sellpy sorterar, fotograferar och lägger upp dina varor till försäljning
  4. När något säljs får du din del av intäkten

Det låter enkelt, men är det verkligen så smidigt som det verkar? Låt oss dyka djupare in i fördelarna och nackdelarna med att sälja via Sellpy.

Fördelar med att sälja på Sellpy

1. Bekvämlighet och tidsbesparande

En av de största fördelarna med Sellpy är bekvämligheten. Du slipper ta egna bilder, skriva produktbeskrivningar och hantera kundkontakter. Detta kan vara en enorm tidsbesparing, särskilt om du har många föremål att sälja. För många är detta en avgörande faktor när de överväger olika sätt att tjäna extra pengar.

2. Professionell hantering och presentation

Sellpy har ett team av experter som sorterar, värderar och fotograferar dina varor professionellt. Detta kan leda till högre försäljningspriser än om du skulle sälja själv, särskilt om du inte har erfarenhet av e-handel eller produktfotografering.

3. Bred kundbas

Med sin stora och växande kundbas når Sellpy ut till många potentiella köpare. Detta ökar chanserna för att dina varor säljs snabbt och till ett bra pris.

4. Hållbarhetsperspektiv

Genom att sälja på Sellpy bidrar du till en mer hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Detta kan vara tillfredsställande för många som vill minska sitt ekologiska fotavtryck.

Nackdelar med att sälja på Sellpy

1. Lägre vinst per såld vara

Sellpy tar en betydande del av försäljningspriset som provision. Detta betyder att du får mindre pengar per såld vara jämfört med om du skulle sälja direkt till en köpare. För den som vill maximera sin vinst kan detta vara en nackdel.

2. Begränsad kontroll över prissättning

Du har inte full kontroll över prissättningen av dina varor. Sellpy sätter priserna baserat på deras erfarenhet och marknadsvärde, vilket ibland kan resultera i lägre priser än vad du själv skulle ha satt.

3. Väntetid för utbetalning

Det kan ta tid innan du får betalt för dina sålda varor. Sellpy gör utbetalningar en gång i månaden, vilket betyder att du kan behöva vänta upp till flera veckor efter att en vara har sålts innan du får pengarna.

4. Begränsningar i vilka varor som accepteras

Sellpy har vissa restriktioner gällande vilka typer av varor de accepterar. Vissa märken eller kategorier kanske inte tas emot, vilket kan begränsa vad du kan sälja via plattformen.

Hur mycket kan man tjäna på Sellpy?

Hur mycket du kan tjäna på Sellpy beror på flera faktorer, såsom kvaliteten och märket på dina varor, samt hur många föremål du säljer. Sellpys provisionsmodell är stegvis och ser ut så här:

  • 40% av försäljningspriset upp till 500 kr
  • 70% av försäljningspriset mellan 501-1000 kr
  • 80% av försäljningspriset över 1000 kr

Detta innebär att ju dyrare vara du säljer, desto högre andel av försäljningspriset får du behålla. För att maximera din vinst är det därför klokt att fokusera på att sälja värdefulla märkesvaror i gott skick.

Låt oss ta ett exempel: Om du säljer en jacka för 800 kr, skulle din intäkt se ut så här:

  • 40% av 500 kr = 200 kr
  • 70% av 300 kr = 210 kr
  • Totalt: 410 kr

I detta fall skulle du tjäna 410 kr på en jacka som såldes för 800 kr. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och se Sellpy som ett sätt att minska dina utgifter genom att få betalt för saker du inte längre behöver, snarare än en huvudsaklig inkomstkälla.

Tips för att maximera din vinst på Sellpy

1. Fokusera på kvalitet

Skicka in välvårdade plagg och accessoarer av kända märken. Dessa har större chans att säljas snabbt och till högre priser.

2. Säsonga rätt

Tänk på säsongen när du skickar in dina varor. Vinterjackor säljer bättre på hösten, medan sommarklänningar går åt snabbare på våren.

3. Var noggrann med sortering

Skicka inte in trasiga eller mycket slitna plagg. Dessa tar upp plats i din försändelse och minskar chansen att dina bättre varor blir uppmärksammade.

4. Utnyttja kampanjer

Håll utkik efter Sellpys kampanjer där de ibland erbjuder gratis frakt eller andra förmåner för säljare.

Alternativ till Sellpy

Om du efter att ha läst denna guide känner att Sellpy kanske inte är rätt för dig, finns det flera alternativ att överväga:

  • Tradera: En populär auktionssajt där du har mer kontroll över prissättningen.
  • Facebook Marketplace: Gratis att använda och ger dig direkt kontakt med köpare i ditt närområde.
  • Blocket: En välkänd plattform för att sälja begagnade varor av alla slag.
  • Plick: En app specialiserad på mode och accessoarer.

Varje plattform har sina för- och nackdelar, och valet beror på dina specifika behov och vilken typ av varor du vill sälja.

Slutsats: Är det värt att sälja på Sellpy?

Efter att ha granskat alla aspekter kan vi konstatera att svaret på frågan "Är det värt att sälja på Sellpy?" beror på dina individuella omständigheter och prioriteringar. Om du värdesätter bekvämlighet och inte har tid eller intresse av att hantera försäljningen själv, kan Sellpy vara ett utmärkt alternativ. Det är särskilt fördelaktigt om du har många kvalitetsplagg att sälja och inte är beroende av att maximera vinsten för varje enskild vara.

Å andra sidan, om du är villig att lägga ner tid och energi på att sälja dina varor själv och vill ha full kontroll över prissättning och kundkontakt, kan andra plattformar vara mer lämpliga.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är försäljning av begagnade varor ett utmärkt sätt att bidra till en mer hållbar konsumtion och samtidigt tjäna lite extra pengar. Det kan vara ett bra komplement till andra strategier för att förbättra din personliga ekonomi.

FAQ

Hur lång tid tar det innan mina varor säljs på Sellpy?

Försäljningstiden kan variera kraftigt beroende på varan, dess skick, märke och säsong. Vissa plagg kan säljas inom några dagar, medan andra kan ta flera månader. Sellpy har vanligtvis en gräns på 90 dagar, efter vilken osålda varor antingen doneras eller returneras till dig.

Kan jag sälja vad som helst på Sellpy?

Nej, Sellpy har vissa restriktioner. De fokuserar främst på kläder, skor, accessoarer och mindre heminredningsartiklar. De accepterar inte elektronik, stora möbler eller varor som är i dåligt skick. Det är bäst att kontrollera deras aktuella riktlinjer innan du skickar in något.

Vad händer om mina varor inte säljs på Sellpy?

Om dina varor inte säljs inom den angivna perioden (vanligtvis 90 dagar) har du två alternativ. Du kan antingen välja att få varorna returnerade till dig mot en avgift, eller så kan du låta Sellpy donera dem till välgörenhet. Om du väljer det senare alternativet bidrar du ytterligare till hållbarhet och socialt ansvar.

Axel

Hej! Jag heter Axel och jag är en hängiven investerare med ett särskilt intresse för aktiehandel och teknisk analys. Jag älskar att fördjupa mig i marknadsdata och identifiera möjligheter som kan leda till framgångsrika investeringar. På Kapitalkoll.se delar jag med mig av min erfarenhet och kunskap för att hjälpa andra investerare att nå sina ekonomiska mål. Min passion för ekonomi och finans driver mig att ständigt lära mig mer och att inspirera andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi utforska och bemästra de finansiella marknaderna.

Related Posts

Signa upp för senaste nytt!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form