Hot och våld vanligt i kommuner – var åttonde olycka

Hot och våld vanligt i kommuner – var åttonde olycka

April 24, 2025
Ekonominyheter

Hot och våld vanlig orsak till arbetsolyckor i offentlig sektor

En ny rapport från Afa Försäkring visar oroväckande siffror - var åttonde allvarlig arbetsolycka inom kommuner och regioner orsakas av hot och våld. Särskilt utsatta är kvinnor inom vård- och omsorgsyrken.

Enligt rapporten står hot och våld för 12 procent av alla allvarliga arbetsolyckor i kommun- och regionsektorn. Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter är mest drabbade och står för hälften av alla hot- och våldsrelaterade olyckor i sektorn.

Kvinnor särskilt utsatta

Under perioden 2019-2023 inträffade närmare 1 700 allvarliga hot- och våldsolyckor i kommuner och regioner. Av dessa drabbade nästan 1 400 kvinnor och drygt 300 män. Den högre andelen kvinnor förklaras delvis av att tre fjärdedelar av de anställda inom sektorn är kvinnor, samt att kvinnor i större utsträckning arbetar i särskilt utsatta yrken.

Olika orsaker i olika yrkesgrupper

"Inom vårdyrken handlar det ofta om våld från brukare och patienter med demenssjukdom eller psykisk ohälsa. I skolmiljöer kan det röra sig om konflikter med elever, medan det för socialsekreterare ofta handlar om hot kopplat till missnöje med beslut", förklarar Elin Henriksson, analytiker på Afa Försäkring.

Allvarliga konsekvenser

Skadorna som uppstår kan vara både fysiska och psykiska. Vanliga fysiska skador omfattar händer, fingrar samt huvud och ansikte. Psykiska skador som stressreaktioner är också vanligt förekommande och kan kräva långvarig behandling även efter återgång till arbetet.

Rapporten understryker vikten av förebyggande arbetsmiljöarbete för att skapa tryggare arbetsplatser inom offentlig sektor. För att stödja detta arbete har Suntarbetsliv utvecklat verktyget Säkerhetsdialogen som kan användas i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Liknande artiklar

Signa upp för senaste nytt!

Tack för att du prenumenerar på KapitalKolls nyhetsbrev!

Oops! Something went wrong while submitting the form