Storskogen aktie: Vi analyserar serieförvärvaren som utmanar gränserna

June 19, 2024
Investeringar

Storskogen aktie: Vi analyserar serieförvärvaren som utmanar gränserna

Innehållsförteckning

Inledning
Storskogens affärsmodell och strategi
Finansiell utveckling och nyckeltal
Insiderhandel och aktieägarstruktur
Utmaningar och risker
Framtidsutsikter och potential
FAQ

Storskogen är ett unikt bolag på den svenska börsen, med en affärsmodell som utmanar traditionella gränser. Som en serieförvärvare har bolaget vuxit explosionsartat genom att förvärva och konsolidera bolag inom olika branscher. Denna tillväxtstrategi har både imponerat och oroat investerare, vilket gör Storskogen aktie till ett fascinerande studieobjekt för alla intresserade av finans och ekonomi.

Storskogens affärsmodell och strategi

Storskogens affärsmodell bygger på att identifiera och förvärva lönsamma bolag med potential för ytterligare tillväxt. Genom att erbjuda dessa bolag en plattform för samarbete, skalfördelar och delad kunskap, strävar Storskogen efter att maximera deras potential och skapa värde för aktieägarna. Enligt deras årsredovisning har de tre affärsområden: Handel, Tjänster och Industri, där de aktivt söker efter förvärvsmöjligheter.Storskogens strategi har varit att växa snabbt genom förvärv, vilket har lett till en imponerande portfölj av bolag. Denna aggressiva tillväxt har dock också inneburit utmaningar när det gäller integration, skuldsättning och lönsamhet.

Finansiell utveckling och nyckeltal

Storskogens finansiella utveckling har varit en riktig bergochdalbana. Enligt Dagens Industri ökade årets resultat med 68 procent till 1 592 MSEK under 2022, men den organiska EBITA-tillväxten var negativ med -6 procent. Bolaget har också genomfört strategiska avyttringar för att förbättra marginaler och kassaflöde.Några nyckeltal för Storskogen enligt Di:

  • P/E-tal: 13,15
  • P/EK: 0,50
  • Direktavkastning: 1,46%

Dessa siffror visar på en relativt låg värdering, men också på utmaningar med lönsamhet och skuldsättning.

Insiderhandel och aktieägarstruktur

Insiderhandeln i Storskogen har varit relativt aktiv, vilket kan ge insikter om ledningens och insiders syn på bolagets framtid. Enligt Affärsvärlden har insiders köpt aktier för 13,3 Mkr det senaste året, medan försäljningarna uppgått till 89,1 Mkr. VD Daniel Kaplan köpte aktier för 0,9 Mkr i juli 2022, medan medgrundaren Alexander Bjärgård sålde aktier för 61 Mkr i maj 2023.Aktieägarstrukturen domineras av grundarna och institutionella ägare, vilket kan tyda på ett långsiktigt engagemang i bolaget.

Utmaningar och risker

Storskogens snabba tillväxt genom förvärv har inneburit flera utmaningar och risker. Integrationen av nya bolag, hantering av skuldsättning och bibehållande av lönsamhet är några av de största utmaningarna. Dessutom har den förändrade räntemiljön och makroekonomiska osäkerheten påverkat bolagets förutsättningar.En annan risk är att Storskogen inte lyckas skapa de skalfördelar och synergier som affärsmodellen bygger på, vilket kan undergräva bolagets långsiktiga potential.

Framtidsutsikter och potential

Trots utmaningarna ser många analytiker en stor potential i Storskogen. Nordea räknar med en "massiv uppsidepotential" och har en riktkurs 180 procent över dagens kursnivå. Denna potential bygger på antagandet att Storskogen kan realisera sin affärsmodell och skapa värde genom konsolidering och skalfördelar.Om Storskogen lyckas hantera utmaningarna och leverera på sina finansiella mål, kan bolaget bli en unik tillgång på den svenska börsen. Dess diversifierade portfölj och decentraliserade struktur kan erbjuda en attraktiv riskspridning för investerare.

FAQ

Vad är Storskogens affärsmodell?

Storskogens affärsmodell bygger på att förvärva och konsolidera lönsamma bolag inom olika branscher. Genom att erbjuda dessa bolag en plattform för samarbete, skalfördelar och delad kunskap, strävar Storskogen efter att maximera deras potential och skapa värde för aktieägarna.

Hur har Storskogens finansiella utveckling varit?

Storskogens finansiella utveckling har varit en riktig bergochdalbana. Årets resultat ökade med 68 procent till 1 592 MSEK under 2022, men den organiska EBITA-tillväxten var negativ med -6 procent. Bolaget har också genomfört strategiska avyttringar för att förbättra marginaler och kassaflöde.

Vilka är de största utmaningarna och riskerna för Storskogen?

Några av de största utmaningarna och riskerna för Storskogen är integrationen av nya bolag, hantering av skuldsättning, bibehållande av lönsamhet, skapandet av skalfördelar och synergier, samt den förändrade räntemiljön och makroekonomiska osäkerheten.

Vad säger analytikerna om Storskogens potential?

Många analytiker ser en stor potential i Storskogen. Nordea räknar med en "massiv uppsidepotential" och har en riktkurs 180 procent över dagens kursnivå. Denna potential bygger på antagandet att Storskogen kan realisera sin affärsmodell och skapa värde genom konsolidering och skalfördelar.

Hur ser insiderhandeln och aktieägarstrukturen ut i Storskogen?

Insiderhandeln i Storskogen har varit relativt aktiv, med både köp och försäljningar. Aktieägarstrukturen domineras av grundarna och institutionella ägare, vilket kan tyda på ett långsiktigt engagemang i bolaget.

Lina

Hej där! Jag heter Lina och jag har alltid varit fascinerad av finansvärlden. Mitt fokus ligger på att analysera marknadstrender och upptäcka nya investeringsmöjligheter som kan bidra till långsiktig tillväxt. På Kapitalkoll.se vill jag dela med mig av min kunskap och insikter för att hjälpa dig att fatta välgrundade investeringsbeslut. Jag tror starkt på att utbildning och information är nyckeln till framgång i investeringar, och jag är här för att guida dig genom den spännande och ibland utmanande finansvärlden. Låt oss tillsammans ta steget mot ekonomisk frihet.

Related Posts

Signa upp för senaste nytt!

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form